petek, marec 26, 2010

Prebiranje epilogov


Zaključil sem s prebiranjem in listanjem "lahke" knjige. Lahke zato, ker je taka kniga odlična za branje v pestelji. Knjiga, ki sem jo prebral je avtorja Bogdana Novaka "Zdomci med brati" in ima za spremembo še podnaslov "Tužna je nedelja".
Knjiga je napisana po resničnih dogodkih, in sicer začne se z delavskim uporom v Idriji in se nadaluje v opisovanje življenja posameznikov po tem uporu - pretepu. Glavni akter knjige je Ibro, delavec na gradbišču. Spodaj vam bom napisal odlomek iz knjige, in sicer odsek zadnjega sklopa opisovanja življeja Ibra, ko doma na rodni zemlji svojemu sinu Dervišu govori življenske zgodbe, ki jih je doživel.

...
Noč je. Ibro kadi. Roka mu v temi vajeno najde žganje in prigrizek. Derviš sedi po turško poleg njega in sama ušesa so ga.
"O zvezdi torej?" ponovi prošnjo Ibro bolj zase kot zanj in ne pričakuje odgovora. "Poglej tisto zvezdo, Derviš!"
Nad njima je temna cazinska noč, in če si dovolj dolgo gledal v temo, si na koncu opazil malo svetlo pikico, drobnejšo, kot bi jo lahko naslikal najspretnejši slikarski mojster z najbolj pretanjenim čopičem iz kamelje dlake.
"Vidiš, Derviš," mu pravi Ibro. "Kadar bomo dosegli ljudje tisto zvezdo, takrat bo konec sovraštva med narodi in med ljudmi nasploh. Takrat ne bo nihče mislil, da je kaj več vreden od drugih. Takrat se zaradi tega ne bodo več klali in ljudje bodo lahko hodili po svetu brez meja in brez potnih listov, pa tudi brez strahu. Ne bo več pomembna ne barva tvojih las ne oči ne kože. Tudi vera ne in ne narodnost.
Naši ljudje na delu v Sloveniji ne bodo več živeli v barakah in ponoči jim otrok na lesenih pogradih ne bodo več grizle podgane.
Samo še to upanje nam ostane, ta drobna svetla točka sredi temnega neba..."
...

Lepo se sliši. Vsekakor pa priporočam prebiranje te knjige. Če ne drugače, pa za pred spanje. Tako kot sem jo prebiral jaz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar