ponedeljek, marec 01, 2010

Nedeljska Peč in Tromeja


Tokratnjo, ne preveč sončno, nedeljo smo ponovno izkoristili, da smo se odmaknili od prehitrega življenskega ritma in jo popihali v naravo. Destinacija je bila Peč, oz. Tromeja. Ta 1509 m visok vrh meji med sosednjo Avstrijo, Italijo in seveda Slovenijo, kar je botrovalo debati, da zadnje čase pohajkujemo po tujih in mejnih vrhovih.

Zbor smo tokrat ponovno organizirali pred našo lokalno oštarijo, kjer smo se porazdelili po avtomobilih in se odpeljali na kavo ki je bla na počivališču Torovo. Po kratkem postanku smo se odpeljali naprej proti Jesenicam, natančneje proti Kranjski gori. V Ratečah pa smo zapostili vozila in se odpravili proti našemu cilju.

Kaj kmalu je cestišče postalo zasneženo in narava veliko bolj pravljična. Tokrat nam nažalost ni dneva polepšalo sonce, a smo se kljub temu nasmejani podajali na vrh. V bližini Planinskega doma Tromeja pa smo skrenili s ceste in jo mahnili po krajši poti skozi gozd.

Pot je seveda bila krajša, a zato malo bolj naporna. Bila je pomrznjena, zato smo imeli nekoliko oteženo hojo po njej. Z pazljivim stopicanjem in vmesnimi postanki za ogled razgleda, ki je bil prečudovit, smo naposled le prišli na vrh.
Po skupinskem slikanju in po zgodovinskem nauku o največjem potresu v zgodovini in škodi, ki jo je le ta napravil, ki nam jo je zaupal naš vestni vodnik Tomaž, smo se zatekli v zavetrje k RTV brunarici, kjer so nekateri člani pomalcali ribice in snedvičke.

Za sestop pa smo zaradi varnostnih razlogov in Duletovega okrevanja, saj je bila to njegova prva tura po operaciji kolena, izbrali cesto. Naklon je bil že bolj prijazen, a shojeno pa ni bilo kaj prida. No počasi smo prisopihali do doma Tromeja, kjer smo se ustavili na pijački in okrepčilu.

Ker smo bili vsi mnenja, da je bilo druženje na tej lokaciji nekoliko prekratko, sm se na poti domov ustavili še v prijetno domači brunarici Aljaž, ki stoji v neposredni bližini spomenika Jakobu Aljažu. Po prijetnem kremljanju in pogovorih o naših naslednjih turah smo se odpravili domov. Nedelja je bila tako spet aktivno izkoriščena.


Za nekaj več fotografij in podrobni opis poti obiščite povezavo, ki je v odebeljenem besedilu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar