sobota, januar 16, 2010

V vetru gospel glasbe




Gospel je glasba, ki je nastala na koncu osemnajstega stoletja in izraža nekakšen stil duhovne glasbe, ki je nastajala v črnskih cerkvah. Največji razmak in upliv je dosegla v tridesetih letih izvaja pa se predvsem večglasno in izvajajo jo vsi, ne glede raso kateri pripadajo.

Gospel glasba je odvisna od stila in okusa izvajalcev. Kljub temu, da s pojmom “Gospel” lahko pokrijemo široko glasbeno področje stilov in različnih pojmovan in razlag le te, pa imajo vse različice isti izvor in to je črnska krščanska glasba Združenih držav Amerike, predvsem južnih delov. S svojim posebnim stilom kaže, da z svojo duhovno in v veliki meri delavsko glasbo izhaja iz afriških vrst, kjer jim je bilo izvajanje gospla prepovedano in kaznjivo.


Od leta 1900 do 1930 se je pripisovalo to glasbo predvsem družbenim spremembam v Ameriki, saj so se črnci z juga države selili proti severu za boljše življenje in seboj prinesli gospel glasbo. Razlike med črno in belo Ameriko so bile tedaj velike, a v cerkvah je bilo dovoljeno izvajati in peti pravtako črni gospel kakor tudi beli gospel.
V tridesetih letih je bil Thomas A. Dorsey odgovoren za razvoj gospel glasbe. Z združitvijo čustvenih in trdih skladb, je ustvaril nov sodoben slog, ki se običajno izvaja v cerkvah. To zgodovinsko odobje gospel glasbe imenujemo "Dorsey Era". Kasneje je Thomas Dorsey postal znan kot "Oče moderne gospel glasbe".


V letih okoli 1940 se pojavi veliko pevskih zborov in kvartetov, ki izvajajo glasbo gospel. Petje gospel glasbe v Ameriki je postajalo zelo priljubljeno in povpraševanja po izvajalcih tovrstne glasbe se je povečalo. Gospel glasba pa v letu 1950 doživi veliko spremembo, ko se v pesmi začnejo prodirati klavir in orgle. Nekaj izvajalcev tega časa so: Clara Ward Singers, Staple Singers of Chicago in Albertina Walker.

Nekateri glasbeni izvajalci, ki so bili omejeni le na duhovno glasbo, kot so Mahalia Jackson (na sliki), in na drugih področjih kot Sister Rosetta Tharp, so razvili slog črne gospel glasbe. Golden Gate Quartet in Clare Ward opravlja posvetni gospel tudi v nočnih klubih. Drugi izvajalci, kot so Jordanaires, Blackwood Brothers, Al Green in Solomon Burke, ki pa so izvajali tudi verske in posvetne gospel, pa so nastopali po raznih klubih in koncertih.
Čeprav se je gospel pojavil predvsem samo v Ameriki, se je hitro razširila tudi na druge kontinente, vključno z Avstralijo, kjer so nastope gospel zborov imeli predvsem Elementali in Jonah & Whalers in prirejali festival, "Australian Gospel Music Festival. V Evropi, na Norveškem pa je doma Ansgar Gospel Choir, ki je edini pravi norveški gospel zbor. Popularen je tudi v Kanadi, provinci Quebec, kjer je bil pomembno gospel središče, od tam pa so bolj znani pevski zbori, kot so Montreal Likovanje Gospel Choir in Québec Celebration Gospel Choir.

Za gospel glasbo je na splošno značilno prevladujoče vokalno izvedbo (pogosto z uporabo močnih neusmiljenih harmonij), kjer je to besedilo vir verske narave.
V Sloveniji prevladuje predvsem Slovenski a capella gospel zbor Bee Geesus, več izvajalcev pa mi zaenkrat še ni uspelo izbrskati. Ta zbor sestavljajo predvsem študentje, ki dosti gostujejo po Sloveniji. Vsekakor so vredni vašega obiska.

Ni komentarjev:

Objavite komentar