torek, december 15, 2009

Snežnik 13.12.2009


Za tokratnjo turo je bil izbran Snežnik, 1796 m visoka gora na meji med primorsko in notranjsko. Za turo je bil, kar se tiče iz moje strani, kriv Tadej, saj me je povabil, če grem z njim in njegovo družbo tečajnikov alpinistov na Snežnik.


Ker se tokrat ni odvijala Voluharska tura in ker sem bil čez vikend več ali manj sam, saj je draga delala, sem se z veseljem odzval povabilu. Zbor je bil ob 8h v Šentvidu, od tam pa kava na benciski črpalki v Marche-ju.


Na poti do obljubljene kave smo se ustavili še na Vrhniki, kjer smo pobrali Renato, in "gas" naprej. In glej ga zlomka. Kljub moji logistični podučenosti, smo kavico pili ločeno od ostalih dveh avtomobilov, saj se Marche-jev lokal ali okrepčevalnica nahaja na obeh počivališčih. Kakor na Lomu, prav tako tudi na Ravbarkomandi. No, na koncu smo se le dobili.


Pot naprej nas je peljala do Ilirske bistrice, kjer smo odvili z glavne ceste in se peljali proti Sviščakom. Do postajališča pri Planinskem domu Sviščaki nas je pripeljala dodobra zasnežena in spolzka cesta, kar je kazalo, da bomo vso pot hodili po snegu.


Od Planinskega doma smo kar hitro prešli v gozd in po zasneženi poti počasi navzgor. Razgleda sicer med potjo na vrh in na samem vrhu nismo imeli kaj prida, a je bila zasnežena okolica in pot toliko bolj pravljična.

Po kakih dveh urah hoda in upiranju močnemu vetru smo naposled prišli na megleni vrh, kjer smo se v topli koči pogreli s čajem in šilcem in se okrepčali z sladkimi in malo manj sladkimi dobrotami.


Kmalu pa je ponovno prišel čas, ko smo odšli na mrzu veter. Pot do izhodišča je minila veliko hitreje. Saj smo se poskušali nekoliko dričati po že rahlo shojeni poti. Sem pa opazil, da bi se dalo po tej poti spustiti tudi s kako pležuho ali sankami. Kar bomo zagotovo kdaj izrabili za malo snežnih norčij.

Izlet smo tako zaključili. V Planinskem domu smo srknili še eno pijačko, se poslovili in odšli domov. Lepa zimska nedelja je bila.


Za nekaj več fotografij kliknite na odebeljeno besedilo, ali pa na AO Rašica in Tadejev album.

Ni komentarjev:

Objavite komentar