četrtek, november 25, 2010

Španska "Paella"

...
...
Paella je španska tradicionalna jed, ki ima močan priokus mediterana. No skoraj vse španske jedi imajo priokus mediterana, saj ne morejo mimo uporabe oljčnega olja in česna. Po naše bi lahko paello opisali kot, rižota polno mešanih mediteranskih okusov.
...
...
Za paello potrebujemo:

  • srednje velik piščančji file
  • 50g riža (priporočam dolgo zrnatega)
  • ščepec žafrana
  • srednje veliko čebulo
  • 50g morskih sadežev
  • 5 škampov ali posodico večjih kozic
  • 50g mešanih školjk ali le klapavic
  • rdečo in zeleno papriko
  • bučko
  • korenje
  • por in česen
  • sol, poper, curry in začimbe
  • 1 dcl belega vina
  • nekaj juhe za zalivanje
...
...
Priprava paelle je enostavna. Na prepraženi čebulici prepražimo meso in morske sadeže z školjkami. Ko se to nekoliko prepraži in ko se školjke odpro, dodamo še zelenjavo, vino in zalijemo z nekaj jušne osnove. Tiste školjke, ki se med tem niso odprle, jih moramo izločit in zavreči, saj niso dobre. Ko zavre dodamo še riž, dobro premešamo in postavimo v pečico pečt za približno dvajset minut. Temperatur pečice naj bo na 180 stopinj in ne uporabljajte ventilatorja, da ne izsuši paelle preveč. Ko okusimo, da je riž že dovolj pečen, posodo pokrijemo in pustimo da se omehča za kakih pet minut in nato postrežemo. Jed lahko pripravimo tudi na štedilniku, le da moramo biti pozorni, da se nam ne prime na dno posode. Priporočam da paella ostane sočna, da jo v pečici ne izsušimo preveč, ker okusi mediterana pridejo bolj do izraza.
Dober tek       

2 komentarja:

  1. ...
    sam je res dobra :)
    jest seveda pripravljam tole brez školjk. a je tudi z njimi izvrstna :)
    ...

    OdgovoriIzbriši