sreda, oktober 21, 2009

Po poteh soške fronte


V posočju, kjer sem preživel letošnji dopust, se skriva marsikaj ogleda vredno. Tokrat smo z družbico ponovno mahnili na ogled ostankov soške fronte. Za začetek smo si ogledali dve trdnjavi, ki sta na spodnji sliki. To sta trdnjava Kluže, v kateri je tudi urejen muzej, in pa Hermanova trdnjava, na kateri pa se po novem vidi, da so začeli z deli prenove. No z deli. Izobesili so table, ki opisujejo trdnjavo in njeno kratko zgodovino. Za lažjo orentacijo naj povem, da Hermanova trdnjava leži sredi gozda, Kluže pa so neposredno ob cesti ki pelje iz Bovca proti Logu pod Mangrtom.
...

...
Na poti od spodnje trdnjave do Hermanove smo se morali sprehoditi skozi tunel, ki so ga v času fronte vojaki na roke skopali. Nova pridobitev v temu rovu je osvetljava.
...

...
V rovu pa se najdejo tudi male sobane, ki so služile za strelske utrdbe in varovanje ceste na katero so gledale strelne line.
...

...
...

...
Pot se iz rova nadaljuje po utrjeni mulateri do zgornje trdnjave. Okolico okoli nje so lepo uredili in pognala je visoka trava, ki se je v jesenskem soncu prav lepo lesketa.
...

...
...

...
...

...
...

...
...

...
Po kratkem postopanju in "štefnanju" po razvalinah in ogledih raznih soban in skritih prehodov ali rovov, smo se usedli na sonček in malo pokramljali in odšli nazaj.
...

...
...

...
Drugi dan, ki pa je bil namenjen osvojitvi vrha Svinjaka, pa smo izkoristili tudi za to, da smo si ob sestopu ogledali utrdbo Čelo, kjer so bili predvsem topničarji in pokrivali kotlino Bovca.
...

...
...

...
Razgled z Čela je bil prelep. Videla se je cela dolina z vsem svojim sijajom in okoliškimi vrhovi. Kaj več o poteh soške fronte in znamenitosti krajov, kjer je le ta potekala, si lahko ogledate na tejle povezavi, če pa vas zanima kaj dogaja na kulturnem področju v sami trdnjavi Kluže pa na tejle povezavi.
...

...
...

...

Ni komentarjev:

Objavite komentar