petek, oktober 22, 2010

Jurček, Lisička, Štorovka in Sivka - Okusna gobova juha

...
...
Ko se v jesenskih prelepih dnevih odpravimo v "hosto" in iz nje ne pridemo praznih rok, lahko rečemo, da je bil popoln dan. No gozdne dobrote niso le te, ki jih bom danes uporabljal. Lahko so tudi borovnice, gozdne jagode, kostanj in še kaj. Danes pa vam pokažem polno košaro teh dobrot.
...
...
Ko naberemo polno košaro takih dobrot, se seveda dan ne zaključi. Ker so gobe izredno hitro pokvarljive, in če jih že v gozdu delno ne očistimo, nam lahko kaj hitro propadejo. Zato jih je potrebno očistiti in primerno pripraviti za kasnejšo uporabo. Gobe seveda temeljito očistimo in jih ločimo po kvaliteti. Tiste popolnoma lepe narežemo na večje kose, jih prevremo na hitro in kasneje vložimo. Druge, ki pa so bolj obrezane ali poškodovane, pa jih narežemo na manjše koščke ali šnite, ter jih enako kot prve na hitro povremo. Stresemo jih seveda v vrelo vodo in kmalu za tem se na površini pojavi pena. Z zajemalko to peno odstranimo, saj se v njej skrivajo še manjši delci gozda, ki ga predtem nismo uspeli odstraniti. Gobe potem odcedimo, jih ohlajene naložimo v vrečkice in jih pospravimo v skrinjo, da jih bomo lahko preko meseca ali dva jedli v omakah, juhah in podobnih specialitetah. Vložene pa nam bodo krasile lepe in okusne narezke.
...
...
Za tokratnjo pojedino sem uporabil vrečko zmrznjenih mešanih dobrot in pripravil okusno gobovo juho. Za juho potrebujemo:
  • zavitek gobic (ukolikor so sveže še boljše) približno 30 dag
  • tri srednje velike krompirje
  • 4 stroke česna
  • večjo čebulo
  • začimbe (sol, poper. majaron, lovorov list)
  • nekaj svežega peteršilja za posutje
  • kisla smetana
...
...
Na segretem olju prepražimo drobno nasekljano čebulo in nanjo stresemo zavitek gobic. Med tem, ko se gobice dušijo, olupimo krompir in ga narežemo na manjše koščke. Predno je dušenje končano, posujemo gobe z začimbami in stisnjenim česnom da zadiši, ukolikor želimo juho nekoliko bolj gosto posujemo še z nekaj moke in vse skupaj zalijemo z hladno vodo. Še v hladno juho dodamo krompir in na manjšem ognju kuhamo dokler se krompir ne zmehča. Na koncu posujemo z sesekljanim peteršiljem in dodamo kislo smetano. Kislo smetano lahko dodamo kar v lonec in pomešamo, lahko pa jo v posebni posodici postavimo na mizo in si vsak posameznik z njo sam obogati krožnik gobove juhe. Polek juhe postrežemo kruh.
Dober tek     

2 komentarja: