sobota, junij 11, 2011

Čemšeniška planina

Po dolgem času posedanja in lenarjenja sem se ponovno malenkost brcnil v "tazadno" in se šel malo sprehodit. Res, da so za ta dolgi premor krivi tudi drugi dejavniki, kot so knjige, slabo vreme in podobno, a bolje pozno kot nikoli. No, moje tokratnje pohajkovanje je bilo na Čemšeniško planino.


Tokratnja zasedba je bila za enega člana večja kot prejšnjikrat. Tokrat se je nama z Gustlom pridružil tudi Primož. Pa tudi pot je bila nekoliko drugačna. Hodili smo seveda po isti poti, le da smo tokratnje izhodišče imeli nekoliko višje, saj je bil named izleta izkoristit lepo dopoldne in se do kosila vrnit.



...

...

Izhodišče je bilo tako Razbor pri Čemšeniku. Tam smo zapustili naše prevozno sredstvo, se preobuli, oprtali nahrbtnike in se počasi podali v breg. Naša prva točka, kjer smo tudi pofotografirali nekaj razglednih fotografij, je bila cerkev Sv. Primoža. Pot od tod naprej pa se je nadaljevala v gozd. Kmalu pa smo prišli na plano, kjer je bilo vse violčno od prelepih travniških Kadulj, ki so bila že obsijane z toplim soncem.

Pot smo nadaljevali čez "breg", kjer je pot kar pošteno prevetrila naša pljuča. Če je podlaga na tem delu poti mokra ali spolzka, še posebaj v zimskem času, odsvetujem to smer, saj bi se lahko hitro zgodil kak nezaželjen padec ali zdrs. Pot preko "brega" nam je z metra v meter dvigovanja odpirala vse večji in lepši razgled na okoliške vrhove. Ob poti pa smo opazovali prelepo cvetje, med drugim tudi Kranjsko lilijo ali Zlato jabolko (Lilium carniolicum), ki je svoje ime dobila po deželi Kranjski in če se ne motim spada med zaščitene vrsta.
...

...

Ker smo izbrali izredno strmo pot, smo seveda posledično tudi nekoliko prej prišli do izbranega cilja. Vrha Čemšenoške planine, kjer stoji dom, v katerem smo se okrebčali z tekočimi substancami. Na z soncem obsijanem vrtu smo še posedeli malo, se naužili sonca, prijetne domače glazbe trenutnega harmonikarja "Bineta z ve......" in se počasi odpravili domov na kosilo. Lepo sončno dopoldan smo tako dobro izkoristili. Bil je lep izlet.
...

...
Za več fotografij obiščite povezavo, ki se skriva v odebeljenem besedilu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar