sobota, februar 05, 2011

Karpačo

Za tokratnjo "Mljask mljask" objavo sem si izbral Karpačo. To jed ponavadi lahko pripravite za kakšno bolj posebno priložnost in sicer kot hladno predjed. Lahko seveda naredite to tudi kot popoldanski prigrizek ob prijateljskem druženju ob kozarcu dobrega vina.
...
...
Vrsto krpača seveda prepuščam vsakemu posamezniku. Lahko se pripravi goveji karpačo, svinjski karpačo, karpačo z lososa, z bučkami ... in še in še. Z mojo drago sva tokrat pripravila telečjega.
...
...

Za karpačo potrebujete naslednje sestavine:
  • 400 g svežega mesa
  • sol
  • poper
  • vegeto ali začinko
  • gorčico
  • nekaj kapljic oljčnega olja


...
...
Priprava karpača je silno enostavna. Meso narežemo na srednjevelike koščke, približno tako velike, kakor za golaž. V posodi jih začinite z soljo in poprom, jih malenkost posujete z vegeto ali začinko (ni priporočljivo pretiravati) in dodamo nekaj gorčice. Da vse skupaj lažje dobro premešamo, kapnemo še nekaj olja v zmes.
...
...
Dobro premešano zmes naložite na folijijo za živila in zavite. Na eni strani dobro zavežite, z druge strani pa močno stisnite zmes v zvitek. Zračne mehurčke, ki se pojavijo ob stiskanju na stenah folije prebodite z zobotrebcom in stiskajte naprej, dokler na stenah zvitka ne opazite nobenega mehurčka več. Zavežite še na drugem koncu in klobaso postavite v hladilnik, kjer naj počiva dva do tri dni, da se meso prepije začimb in "pace" v katero smo ga dali.
...
...
Po treh dneh počivanja v hladilniku ga postavimo v zamrzovalnik in pustimo da dobro zamrzne. Ko želimo goste pogostiti z karpačom, pa ga vzamemo iz zamrzovalnika. Na krožnik, na katerem bomo karpačo servirali, položimo nekaj sveže rukole na katero naložimo karpačo. Ker je klobasa s karpačom zmrznjena, nam omogoča, da jo lahko tanko režemo še zmrznjeno. Ko pokrijemo rukolo na krožniku ga posujemo z sveže naribanim parmezanom in pokapamo z nekaj kapljic oljčnega olja. Preostanek klobase pa damo nazaj v zamrzovalnik za naslednjo priložnost.
...
...
Ker je karpačo tanko rezan, se hitro odtaja in je pripravljen za pokušino. Poleg karpača postrežemo tople popečene kruhke in maslo.
...
...
Tisti, ki surovega mesa ne smejo konzumirati, jim odsvetujem uživanje le tega. Za njih pa pripravite kako drugo okusno jed. Priporočam mešano sirno ploščo ali pa le mladi sir z olivami in češnjevim paradižnikom.
...
...
     Dober tek   

2 komentarja:

  1. Tole ful dobro zgleda. Ampak surovo meso ... Vedno dobim eno bedno zavoro. Oziroma sama ne bi upala tega pripravit :D (vom nekomu naročila ;))

    OdgovoriIzbriši
  2. ...
    nekaterim je všeč, nekateri pa glih niso ljubitelji srovega mesa.
    se pa splača sam popackati tole, ker je v gostilnicah tole "mučos dineros" ;);)
    ...

    OdgovoriIzbriši