ponedeljek, junij 28, 2010

Žar malo drugače


Že v eni od prejšnjih objav sem nekoliko opisal žar in dobrote z njega. No tokrat bom tem dobrotam dodal še ribice. Ker je poletje čas, ko vsi pobegnemo nekam ob vodo, na morje ali pa ob raznorazne reke v katerih je še možno kopanje, vam bo tole lahko prišlo prav.
Če ste na morju, in vam jutranje vstajanje ne dela večjih preglavic, se zgodaj zjutraj še predno sonce dodobra posije, odpravite v najbižje ribiško pristanišče in počakajte na prvega ribiča, ki se vrne z lova. Ukolikor pa prespite ta dogodek, vam pa še vseeno ostane tržnica ali pa kar lokalna ribarnica. Vsekakor povprašajte po dobrotah kot so Brancin ali Orada, ki pa naj bodo enakih mer ali velikosti.
...

...
Ribo kar se da lepo očistite in jo lahko že rahlo osoljeno postavite na hladno. V predel želodčka in na trup pa postavite dobro oprane majhne vršičke ali vejice svežega rožmarina, ki ste ga nabrali na poti z nakupa. Ko se bliža čas za kosilo si pripravite sledeče. Večjo dobro oprano limono, ki jo narežete na debelejše kolutke, nekaj aluminijaste folije in kozarec belega vina. Foliji odtrgamo večji konec in nanjo postavimo osoljeno ribo z rožmarinom, postavimo nanjo še nekaj kolutov limone in pokapamo z vinom. Robove folije pomažemo z oljem in prepognemo tako, da prepognena folija ne sega preko ribe. Vse skupaj izgleda kot kakšen zavitek z zavihanimi robovi. Folija nam bo koristila temu, da naravni sokovi ostanejo ob ribi in da se ob pečenju žar ne zamaže preveč. Tako pripravljeno ribo postavimo na srednje do močno segreto ploščo ali rešeto žara. Ker je riba hitro spečena, jo po dobrih dveh minutah obrnemo (odvisno od velikosti same ribe) in popečemo še na drugi strani. Na krožnik lahko serviramo kar v foliji, da ne izgubljamo soka ribe po nepotrebnem. Orade ali Brancina lahko zamenjamo tudi z kako postrvjo ali čem podobnem.
...

...
Za prilogo k ribi pa vam prepuščam lastno izbiro. Podam vam lahko le nekaj nasvetov. Pripravite lahko pečen krompir (kar z žara), blitvo z krompirjem, če ni blitve lahko namesto nje uporabite sveži  kuhan stročji fižol (zgornja slika), popečeno polento (kar z žara), krompirjevo solato.... in še in še. Naj vam teknejo ribice.
Dober tek          

Ni komentarjev:

Objavite komentar