torek, maj 11, 2010

Odpiranje sezone

Prišlo je obdobje, ki je vremensko veliko bolj naklonjeno našim potepanjem in druženjem v naravi, kot pa to "aprilsko vreme", ki se vleče že globoko v maj. Vsekakor je pa res, da bo kmalu konec tega dežja in toplo sonce bo kmalu zvabilo množice lačnih in malo manj lačnih v naravo na kakšne piknike in celodnevne izlete.
...

 
...
Drži pa tudi to, da v poletnih dneh izredno prijajo razne roštiljade v težko pričakovanih sončnih dneh. Pri tem pa pridejo tudi nevšečnosti. Ker naši pikniki nimajo vedno in povsod dostop do hladilnikov in je meso ponavadi spravljen le v hladilnih torbah, pride do hitrejše pokvaritve le tega. Da sladokusci nebi imeli kasnejših težav, vam bom spodaj napisal, kako naj bi primerno termično obdelali (opekli, popekli...) le tega, da se izognemo neprijetnostim.
...
...
Zrezki in steak-i brez kosti:
Če ste ljubitelji bolj srovo zapečenega mesa, potem ga na žaru pecite od 8 do 10 minut, za srednje pečenega od 10 do 14 minut, za tiste, ki pa imate radi dobro zapečeno meso, pa ga pecite do 18 minut. Med peko je priporočljivo, da ga obrnete le enkrat in tako obdrži večjo sočnost.
...
 Svinjski zrezki in kotleti:
Kotlete in svinske zrezke lahko s kostjo ali brez pečemo na žaru toliko časa, da ob prerezu mesa vidimo, da je meso na sredini le malo rožnato. Da je meso pečeno, ga pečemo približno 14 do 16 minut. 
...

  
...
Piščančja prsa:
Če piščančjim prsom odstranimo kosti, se meso veliko lepše in hitreje zapeče. Da Piščanec obdrži svojo sočnost, ga pečemo približno 8 do 12 minut, med tem pa ga pridno obračamo.
...

...
Hrenavke in klobase:
Če so hrenavke in klobase predčasno že termično obdelane, bodisi da jih sami ali pa take kupimo, je trajanje priprave nekoliko krajše. Pečemo jih le toliko, da se pregrejejo, od 4 do 6 minut. Če pa niso termično obdelane predhodno pa s peko nekoliko podaljšamo. Pečemo jih med 8 in 12 minut, med tem pa jih večkrat obrnemo.
...
...
Rakci in škampi:
Rakce in škampe pripravljamo toliko časa, da ne spremenijo barvo v rožnato ali rdečo. Čas ki je potrebn za to pa je približno 5 do 7 minut.
...
Čas pečenja mesa je seveda odvisen tudi od debeline in velikosti posameznega kosa ki ga pripravljamo. Za še boljše užitke, pa lahko meso pripravimo še v raznih marinadah, ki pa jih lahko sestavite po lastnem okusu.
Pa dober tek   

Ni komentarjev:

Objavite komentar