sreda, oktober 20, 2010

Bograč



Bograč. Juha ali golaž?  Odločitev bom prepustil vsakemu posamezniku posebaj. Bograč pa je drugače prekmurska tradicionalna jed, ki se pripravlja iz treh vrst mesa, veliko čebule in krompirja. Meni osebno bolj odgovarja malenkost pikanten priokus, a to ponovno prepuščam vam, vam pa zagotavljam, da se najboljšega skuha v kotličku na odprtem ognju.
...


...
Ker vemo, da raznih enolončnic, juh in golažev ne pripravljano na porcijo, bo tudi ta recept za približno deset porcij. Sestavine za kuho Bograča so sledeče:
  • pol kilograma govejega stegna
  • pol kilograma svinjskega plečeta
  • pol kilograma divjačinskega mesa (divjega prašiča)
  • kilogram in pol čebule (več čebule - več omake)
  • pol kilograma sveže paprike
  • pol kilograma svežega paradižnika
  • dober kilogram krompirja
  • 25 - 30 dag česna
  • olje
  • sol
  • začimbe (poper, mleta rdeča paprika, lovorov list, brinove jagode, majeron, rožmarin, timian, šetraj, mleta kumina, nekaj svežega peteršilja in za tiste ki imate radi pikantno oster čili)
  • kozarec rdečega vina
...

...

Priprava pa je sledeča. Pod kotličkom zakurimo ogenj in ga dobro zavarijemo. Čebulo dobro očistimo, jo narežemo in v naoljan kotliček stresemo, kjer se bo rahlo soljena dušila. Med tem, ko se bo čebula dušila, vsako meso posebaj očistimo in ga narežemo na srednje velike kose. Očistimo še krompir, ki ga narežemo na večje koščke in seveda še papriko in paradižnik, ki pa ga narežemo na manjše kocke.
Nekoliko podušeni čebuli dodamo govedino in jo dobro prepražimo. ko je dobro prepražena, dodamo še narezano svinjsko pleče in divjačino in dušimo da meso izpusti lastni sok. Takrat nekoliko zalijemo s fondom ali govejo osnovo (lahko juha), začinimo z začimbami in počasi dušimo. Dušimo toliko časa, da se meso napol omehča in nato dodamo na kose narezan krompir, paprikoin nasekljan česen, ki Bograču doda popolno aromo in okus. Paradižnik damo nekoliko kasneje in dušimo do mehkega. Na koncu zalijemo z kozarčkom vina, po okusu papriciramo z feferoni ali čilijem in posujemo s svežim peteršiljem. Polek Bograča postrežemo kruh.
Dober tek          

Ni komentarjev:

Objavite komentar